DNS Kayıt Tipleri Nelerdir?
Domainin DNS’ini ilk defa yönetmeye başlayanlar için kafa karıştırıcı ve zor gelebilir. En yaygın DNS kayıt tipleri ile ilgili açıklamalara aşağıda yer verilmiştir.
Domainin DNS’ini ilk defa yönetmeye başlayanlar için DNS Yönetimi kafa karıştırıcı ve zor gelebilir. Her ne kadar DNS kayıtları göz korkutucu olsa da kavramları ve ne işe yaradıklarını öğrendiğinizde o kadar da zor olmadığını göreceksiniz. En yaygın DNS kayıt tipleri ile ilgili açıklamalara aşağıda yer verilmiştir.
A Kaydı
DNS kayıt tiplerinin en temelidir. Bunlara bazen adres kaydı bazen de Hosting kaydı denilebilmektedir. Kaydın çözümlenmesi sadece IP adresi ile olmaktadır. Domainin, web sayfasına veya servis sağlayıcınızın (Hosting) IP adresine yönlenmesini sağlar. Domain-sorgulama.com sitemizin servis sağlayıcısına ait IP adresinin 127.0.0.1 olduğunu varsaydığımızda yönlendirmeleriniz için iki DNS kaydınız olacaktır;
Domain Tip Değer Öncelik TTL
domain-sorgulama.com A 127.0.0.1 0 3600
www A 127.0.0.1 0 3600
İlk kayıtta, Domaininiz Joker şeklindedir. Bu, tarayıcısına Domaininizi www olmadan yazan birisinin, doğru sunucuya veya web sayfasına gideceği anlamına gelir. İkinci kayıt ise tüm Subdomainleri Domaininiz için Hosting hizmeti aldığınız sunucuya yönlendirir. Örnek olarak, www yazdık ancak siz bu bölüme Domainden önce istediğiniz Subdomaini yazabilirsiniz. Blog sayfanız varsa ve sitenizi blog sayfanıza yönlendirmek istiyorsanız yapmanız gereken tek şey blog.domain-sorgulama.com yazarak bir Subdomain oluşturmaktır.
Yukarıda örnek olarak vermiş olduğumuz bilgilere göre, A kaydında yer alan bilgiler domain-sorgulama.com için oluşturduğunuz kayıtlara bakarak site ziyaretçilerini IP adresine bağlı Domaine veya Subdomaine yönlendirmek için kullanılır. Joker karakterler veya Subdomain bilgisi girmek, kullanıcıları web sitenize en uygun şekilde yönlendirebilir. Çoğu temel DNS değişikliği A kayıtlarını içerir, bu nedenle bunları "varsayılan" bölge türleri olarak düşünebilirsiniz.
CNAME Kaydı
Yaygın olan DNS kayıt türlerinden olan CNAME, Canonical Name Record’un kısaltmasıdır. Takma ad olarak çalışan bu kayıt bir adı diğeri ile eşlemektedir. Genel tanım olarak, Web sitenizin aynı bölümüne işaret eden yinelenen başlıklar oluşturmanıza olanak tanıyan basit bir takma ad kaydıdır, diyebiliriz. CNAME kayıtları sadece Domain ve Subdomain için çözümlenerek eşleşir. CNAME kayıtları genellikle web sayfanızın bir bölümünü başka bir yerde kurduğunuz siteye yönlendirmek için kullanılabilir. DNS taleplerinden tasarruf etmek ve web sitenizi aktif olarak kullanmak için bir CNAME takma adı olarak "blog" oluşturabilir ve "blog.domain-sorgulama.com" oluşturmak yerine " bilgi.domain-sorgulama.com'a yönlendirebilirsiniz.
CNAME kaydının farklı bir kullanımı daha bulunmaktadır; Web sayfanızdaki Subdomainleri değiştirirseniz bir kullanıcının gönderildiği yeri kolay bir şekilde değiştirmektir. Az önce vermiş olduğumuz örnekte, "bilgi" yi haberler.domain-sorgulama.com'a taşımış olabilirsiniz; bu durumda, yeni konuma hızlı, temiz ve otomatik olarak "bilgi" gönderen bir CNAME takma adı oluşturmanız yeterlidir.
MX Kaydı
MX, Mail Exchange anlamına gelir. MX kaydı, IP kayıtlarına değil metne çözümlenir. Bu kayıtlar, tamamen mail gönderim ve alımına ayrılmıştır. Domaine gönderilen e-postaları doğru sunucuya yönlendirmek, tanımlanan e-posta adresine göndermek için kullanılır. Hosting hizmeti almış olduğunuz firma, e-postanız için gerekli MX kayıtlarını size sağlayacaktır. Kayıt, maillerin hangi sunuculara gönderileceğini belirtir (örneğin; mail.domain-sorgulama.com) ve bilgi@domain-sorgulama.com mail adresini çalışan IP adresine dönüştürerek mail alışverişinizi sağlar.
TXT Kaydı
TXT yalnızca metin anlamına gelmektedir. TXT Kaydı, Domain ile ilgili hiçbir şeyi değiştirmez. Yaygın olarak kullanılan TXT kaydı, karakter dizisi eklemenizi, kayıt arandığında, Domain sahibi olduğunuzu ve kayıtlarınızı doğrulayabildiğinizi gösterir. Bu kayda ait verileri ise SPF kaydı tutmaktadır.
SPF Kaydı
Sender Policy Framework kısaltması olan SPF, e-posta alımı sırasında spam gönderen mail adreslerinin güvenilir bir Domainden gelip gelmediğini kontrol etmek için planlanmış e-posta kimlik doğrulama protokolüdür.
PTR Kaydı
A kaydının ne olduğunu bildiğinizde PTR kaydını anlamanız daha kolay olacaktır. Ters DNS kaydı olarak bilinmektedir. Domain DNS bölgesinde, Hosting bir IP adresini gösterirken, ters DNS kullanılması IP adresini bir Hostinge yönlendirmeye izin verir. Reverse DNS bölgesinde, PTR kaydı kullanmanız gerekmektedir. PTR kaydı, IP adresini bir Domain veya Hosting ile çözer. Genellikle belirli posta programları için Spam doğrulaması olarak kullanılır; bu nedenle, her Domain sahibinin PTR kayıtlarında değişiklik yapması gerekmez.